
Els de terra endins saben que no és fàcil viure terra endins i que és fàcil marxar-ne. Carles de Ahumada va triar allò que no és fàcil de fer: anar-hi expressament i quedar-s’hi. “M’hi vaig quedar perquè era una zona pobra i abandonada, i això és el que més em va agradar, en un context on la ciutat era el gran pol d’atracció”, explica. De Ahumada va fer, doncs, el camí invers: marxar al lloc d’on tothom fugia i fugir del lloc on tothom volia anar. A Vallbona de les Monges, hi va trobar L’Olivera, una cooperativa que naixia amb uns ideals tan forts com la soca i el tronc d’aquest arbre de la família de les oleàcies. Amb el doble objectiu de la promoció social de les persones amb discapacitat, per una banda, i l’elaboració de productes agrícoles, per l’altra, L’Olivera s’ha convertit en una cooperativa de referència i amb ànima social que elabora vins i olis de qualitat.
“Ara estem recollint els fruits de molts anys de feina”, explica. “Hem passat per moltes crisis en moments de bonança general i ara, en el moment de crisi general, la nostra situació és més aviat de bonança.” Un altre cop, el camí que recorre De Ahumada i la cooperativa torna a ser un camí invers: “Amb la crisi, hem venut més i els motius són diversos: consolidació de la marca, la moda del turisme enològic i els resultats de la feina comercial que intensificàrem quan vam veure les orelles al llop”.
Dimensió social de l’agricultura
Carles de Ahumada és un home calmós i atrafegat alhora a qui li agrada més la primera persona del plural que la del singular. Un cooperativista d’envergadura que s’encarrega de la coordinació general d’una cooperativa que compta amb un celler, un petit molí per a la producció d’oli, una llar residència on viuen persones amb discapacitat, un hort de plantes aromàtiques, hectàrees de terra, més de seixanta socis i un procés de creixement que ja s’està materialitzant. “No ens agrada el terme direcció i preferim parlar de coordinació”, matisa. I la feina de coordinador confessa satisfer-lo molt: “M’agrada, sobretot, el treball en equip, la terra i l’enologia”. Les arrels de L’Olivera, tanmateix, no sols es mostren en aquest ús de les paraules sinó també en les accions: “La nostra formació, per exemple, la invertim en viatges. Tots els socis i treballadors –des de la cuinera fins a l’enòleg–, marxem 3 o 4 dies l’any a fer una visita a un equipament semblant al nostre”.

Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada