diumenge, 17 de juny del 2012

ETS EL QUE MENGES - GERMINATS !!!


Els germinats són dels pocs aliments que encara són vius quan els consumim. Són els embrions de futures plantes i, per tant, es troben en ple desenvolupament i ens aporten un munt de substàncies nutritives que, a més, l’organisme pot assimilar fàcilment.

Uns dos mil anys abans de Crist, el poble esseni, que vivia a la zona de Palestina, ja menjava germinats. Amb el blat germinat feien uns panets que duraven molt i que donaven força i vitalitat als soldats. Avui en dia, encara podem trobar aquests pans fets de blat o sègol germinat a les botigues especialitzades. La raó per la qual aquest pa és tan digestible rau en els enzims que porta el gra germinat i que expliquem tot seguit.

Els germinats són rics en vitamines i minerals, un concentrat de nutrients que estimulen els processos digestius, aporten gran quantitat d’antioxidants (vitamina C, betacarotens, etc.) i quasi no contenen calories. Cada germinat destaca per unes propietats nutritives determinades; a continuació en veurem alguns dels més habituals:


-L’alfals: és el més conegut pel seu sabor suau, textura fina i facilitat de germinació. Conté proteïnes, greixos poliinsaturats (saludables), fibra, vitamines A, C, E i del grup B (B1, B2 i B6).
-Les mongetes azukis: els germinats d’aquest llegum tan nutritiu contenen quasi tots els aminoàcids essencials, ferro i vitamina C.
-Bròquil: pertany a la família de la col i per això conté substàncies ensofrades molt útils per prevenir el càncer. Quan és germinat, no és tan indigest. A més, és una font excel·lent de calci, potassi i magnesi.
-Llenties: són més digestives que les normals i la germinació n’augmenta el contingut de calci, vitamines A, C, E i del grup B. Ajuden a regular el nivell de sucre en sang i redueixen el colesterol.
-Porro: els seus germinats són rics en vitamines A, B, C, E i en minerals com calci, fòsfor, ferro, sofre i magnesi. Estimulen el sistema immunològic.
-Sègol: es tracta d’un cereal poc habitual, però una vegada germinat se n’elaboren uns pans que són especialment rics en rutina, una substància que millora l’elasticitat dels vasos sanguinis i que fluïdifica la sang. Està indicat en alteracions de l’aparell circulatori.

Com germinar a casa I: Germinat de llenties

Germinat de llenties
Estrenem nova secció… Germinats!
Us anirem ensenyant com germinar a casa, fàcilment, els diferents tipus dellavors, llegums, fruits secs, cereals

Per què germinats?

Perquè són un aliment molt nutritiu, molt fàcils de cultivar, molt digestius i aporten una gran quantitat d’aminoàcids, vitamines, minerals, clorofil·la i enzims.

Com funciona?

Només es necessita:
  • 1 pot de vidre
  • 1 tela mosquitera
  • 1 goma elàstica
Posar les llavors al pot de vidre, cobrir amb aigua i deixar remullar entre 6-12 h(depenent de la llavor).
Passat el temps de remull, escórrer i deixar en un lloc càlid sense llum directa.
El temps de germinació varia entre 1-7 dies (depenent de la llavor). Si és estiu s’hauran d’esbandir un parell de cops al dia per tal de mantenir-les humides, si és hivern, amb una vegada al dia n’hi ha prou.
Doncs comencem amb el germinat de llenties:D

Ingredients:

(per a 2 persones)
  • 1 cullerada de llenties crues
  • aigua
  • 1 pot de vidre
  • 1 tela mosquitera
  • 1 goma elàstica

Temps de preparació:

  • 2-4 dies (+ 8-12 h)

Preparació:

  1. Posar les llenties dins el pot de vidre i cobrir amb aigua. Deixar remullar entre 8-12 h.
  2. Tapar el pot de vidre amb la tela mosquitera subjectada amb la goma elàstica i escórrer.
  3. Esbandir 2 o 3 vegades fins que l’aigua surti neta.
  4. Deixar el pot en posició horitzontal o inclinar una mica de cap per avall (sense amuntegar les llavors, repartir-les pel pot) en un lloc càlid sense llum directa(tapar amb un drap si es vol).
  5. Esbandir cada dia (1 o 2 cops depenent de si és hivern o estiu) per a mantenir la humitat.

Notes:

  • Les llenties es poden menjar a partir del segon dia, quan ja ha començat a sortir el brot, però es poden deixar fins als 4-5 dies perquè el brot sigui més llarg.
  • Aguanta uns 3-4 dies a la nevera, ben tapat.

3 comentaris:

  1. Hola,
    sóc de LLeida, on es poden trobar germinats?Salutacions cordials, endavant amb el blog

    ResponElimina
  2. M'agradaria saber si els germinats de llenties es poden menjar amb la pell, o si hi pot haber algún inconvenient, com per etjemple que la pell estigui contaminada per fongs i ens pugui fer mal a la salut.
    Gràcies.
    Lydia.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Lydia , com que no tinc els coneixements suficients no et puc asegurar lo que a continuació copio i empego de la xarxa , la meva lógica no obstant hem fa suposar que es cert.

      http://abcdeladestruccion.wordpress.com/2012/08/05/germinados-y-brotes-sus-beneficios-y-como-hacerlos-en-casa/

      En el mismo espacio donde se dejó reposar las legumbres, granos o semillas, posicionar el frasco de forma horizontal (inclinado) acomodando los granos a lo largo del frasco, enjuagando 2 a 3 veces los primeros 3 días y luego una vez al día. Mantener las semillas húmedas y bien oxigenadas, de lo contrario, podría crear hongos el exceso de agua y moho la falta de aire.
      Al 4to-5to día ya se pueden ver los primero brotes. Cuando los brotes tienen de 2 a 3 centímetros de largo, exponer a la luz solar indirecta por espacio de unas 2 horas para que las hojitas se pongan de color verde (proceso de la clorofila). Esto favorecerá el aumento de vitamina C y que tome un sabor más agradable.
      Terminado el proceso de germinación, puedes conservar los brotes refrigerados, bien escurridos y secos. Pueden durar sin problemas alrededor de una semana, se recomienda hacer cantidades frecuentes de germinados.
      Si se desea, se pueden eliminar las cáscaras (hollejo) de la legumbre antes de comerlo, para eso, colocar dentro de una cubeta con agua y la cáscara flotará. Retirar con un colador.

      Elimina